Help to debug xen dom0 boot failure

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Help to debug xen dom0 boot failure

Paul Dunda
Hi. I have Linux 4.9.0-8-amd64 #1 SMP Debian 4.9.130-2 (2018-10-27)
x86_64 GNU/Linux with xen-system-amd64
4.8.4+xsa273+shim4.10.1+xsa273-1+deb9u10. Debian itself boots fine but,
xen dom0 boot fails with - megaraid_sas Failed from
megasas_alloc_request_fusion. Gave up waiting for root file system -
Fails on Dell R7425 with raid 1 ssd   PERC H740P Adapter. I have this
same Debian & Xen configuration running happily on a Dell R530 ssd raid
1 PERC H730 raid controller. Can someone help to guide me to debug and
capture information to determine the issue? Thanks.

After suggestions from the #debian-xen irc I made changes to increase
dom0 memory with the following outcomes :-

Increase from 1G to 4G > exactly the same error

Increase to 8G and increase cpus from 1 to 4 the error changes :- 
[Firmware Bug ]: cpu 0 try to use APIC520 for vector 0xf4 but the
register is already in use for vector 0x0 on this cpu. Similar for cpu 1
, ending up with Gave up waiting for root file system.

GRUB_CMDLINE_XEN="'dom0_mem=8192M,max:8192M'  dom0_max_vcpus=4
dom0_vcpus_pin"

originally

GRUB_CMDLINE_XEN="'dom0_mem=1024M,max:1024M'  dom0_max_vcpus=1
dom0_vcpus_pin"

Thanks.

--
Paul Dunda | Principal
Open Business Technology
mob. +61 418 967 719
https://obt.net.au


_______________________________________________
Xen-users mailing list
[hidden email]
https://lists.xenproject.org/mailman/listinfo/xen-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Help to debug xen dom0 boot failure

Roalt Zijlstra | webpower
Hi Paul,

It is not clear to me if you have a fresh install or already a working OS on the server. I have experienced trouble installing Debian 9 on a Dell R740 as the Perc controller was not recognised at install time. This Perc H740P controller is too new and is not supported by the 4.9 kernel and it is support as of the 4.11 kernel (not 100% sure).  If you already have an OS on the server then you should try to use the  4.16/17/18 kernels of backports. Those will boot.

I do have a patched installer ISO with a newer hacked in megaraid driver which worked for me. If you want to give that a try, send me a private mail.

Best regards,
 
 Roalt Zijlstra
  Teamleader Infra & Deliverability
   
 [hidden email]
 +31 342 423 262
 roalt.zijlstra
 https://www.webpower-group.com
 
 
Facebook Twitter Linkedin
Barcelona | Barneveld | Beijing | Chengdu | Guangzhou
Hamburg | Shanghai | Shenzhen | Stockholm
 


Op ma 3 dec. 2018 om 06:31 schreef Paul Dunda <[hidden email]>:
Hi. I have Linux 4.9.0-8-amd64 #1 SMP Debian 4.9.130-2 (2018-10-27)
x86_64 GNU/Linux with xen-system-amd64
4.8.4+xsa273+shim4.10.1+xsa273-1+deb9u10. Debian itself boots fine but,
xen dom0 boot fails with - megaraid_sas Failed from
megasas_alloc_request_fusion. Gave up waiting for root file system -
Fails on Dell R7425 with raid 1 ssd   PERC H740P Adapter. I have this
same Debian & Xen configuration running happily on a Dell R530 ssd raid
1 PERC H730 raid controller. Can someone help to guide me to debug and
capture information to determine the issue? Thanks.

After suggestions from the #debian-xen irc I made changes to increase
dom0 memory with the following outcomes :-

Increase from 1G to 4G > exactly the same error

Increase to 8G and increase cpus from 1 to 4 the error changes :- 
[Firmware Bug ]: cpu 0 try to use APIC520 for vector 0xf4 but the
register is already in use for vector 0x0 on this cpu. Similar for cpu 1
, ending up with Gave up waiting for root file system.

GRUB_CMDLINE_XEN="'dom0_mem=8192M,max:8192M'  dom0_max_vcpus=4
dom0_vcpus_pin"

originally

GRUB_CMDLINE_XEN="'dom0_mem=1024M,max:1024M'  dom0_max_vcpus=1
dom0_vcpus_pin"

Thanks.

--
Paul Dunda | Principal
Open Business Technology
mob. +61 418 967 719
https://obt.net.au


_______________________________________________
Xen-users mailing list
[hidden email]
https://lists.xenproject.org/mailman/listinfo/xen-users

_______________________________________________
Xen-users mailing list
[hidden email]
https://lists.xenproject.org/mailman/listinfo/xen-users